Nanna Vainio Rion Olympialaisiin 2016

Suomen Olympiakomitea vahvisti 1.6. Nanna Vainion Maailman Sulkapalloliiton myöntämän kisapaikan Rion Olympialaisiin 2016. Sulkapallo on ainoa kesäolympialaisten laji, jossa on aina ollut mukana suomalaisedustus.

Sulkapalloilija Nanna Vainio on mukana Suomen joukkueessa Brasiliassa Rio De Janeirossa käytävissä kesäolympialaisissa 2016. Olympiakomitea vahvisti Maailman Sulkapalloliiton myöntämän kisapaikan tänään 1.6. 25-vuotias, olympialaisten ensikertalainen on odotetusti onnessaan:

– Tunnelmat ovat todella hyvät, vaikka ei sitä ihan vielä oikein ymmärrä, että Rioon ollaan oikeasti lähdössä. Lentoliput on jo kuitenkin ostettu, mutta vahvistussähköpostia en ole vielä saanut, niin on hieman sellainen olo, että onko tämä oikeasti totta, iloinen Nanna Vainio kuvailee.

– Mutta kyllä sen tässä vähitellen alkaa ymmärtää, että olympialaisissa ollaan, kun koko ajan on jotain Rion Olympialaisiin liittyvää, median pyöritettävänä ollut Vainio kertoo.

Vainiolla on takana vuoden kestänyt karsinta-aika, joka päättyi 1.5.2016. Vainio kilpaili Rion paikasta yhdessä Airi Mikkelän kanssa. Naisten tiukka kamppailu ratkesi vasta viimeisessä karsintakisassa, EM-kisoissa Ranskassa, joissa Vainio selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon ja varmisti paikkansa olympialaisissa. Vainion mukaan karsintavuoden aikana on käyty läpi kaikki mahdolliset tunnetilat. Vuoteen on mahtunut paljon kisoja sekä runsaasti onnistumisia että pettymyksiä. Vuosi oli paljon rankempi mitä hän odotti, mutta samalla myös opettavainen ja hieno.

– Takana on todella hektinen vuosi. Jos olisin tiennyt, että se on näin rankkaa, niin en tiedä, että olisinko tähän ryhtynyt. No kyllä mä olisin!, hän nauraa.

– Huikea suoritus Nannalta. Naisten välillä oli hieno ja rehti taistelu läpi karsintojen, päävalmentaja Veli-Markus Melleri kehuu niin Vainiota kuin Mikkelää.

– Hyviä voittoja ja päänahkoja tuli matkan varrella, Melleri kuvailee naisten olympiakarsinta-aikaa.

– Hienoa, että traditio pysyy, hän viittaa suomalaisen sulkapallon olympiaedustuksen jatkumoon.

Katso Nannan fiilikset olympiapaikan varmistumisen jälkeen:

Sulkapallo Riossa

Rion Olympialaisissa sulkapallossa kisataan 11.-20.8. Riossa esillä ovat kaikki sulkapallon viisi pelimuotoa: miesten ja naisten kaksinpeli, miesten ja naisten nelinpeli sekä sekanelinpeli. Tämän hetken osallistujalistan mukaan kaksinpeleissä, niin miehissä kuin naisissakin, on 41 pelaajaa, jotka pelaavat 13:sta lohkossa. Lohkoista 11:sta on kolme pelaajaa ja kahdessa lohkossa neljä. Kaikista lohkoista yksi paras pelaaja siirretään 16 paikan cup-kaavioon, jossa tyhjäksi jää kolme paikkaa. Nämä tyhjät paikat antavat maailmanlistan ensimmäisen, toisen ja kolmannen pelaajan lohkojen voittajille vapaakierroksen cup-kaaviossa.

Arvonta suoritetaan 21.7.2016, eli pelaajilla on mahdollisuus parantaa sijoitustaan maailmanlistalla kesän aikana. Pisteitä maailmanlistalle tuovat Kansainvälisen Sulkapalloliiton hyväksymät kilpailut.

– Toki menestyminen olympialaisissa riippuu aika paljon arvasta. Olisi mahtavaa, jos pystyisi voittamaan yhden ottelun alkulohkossa. Todennäköisesti toinen vastustaja tulee olemaan top 15 pelaajaa. Se, että pääsisi haastamaan, tai jopa voittaisi sellaisen pelaajan, olisi ihan täysonnistuminen olympialaissa. Mutta yhteen voittoon olisin jo aika tyytyväinen, sillä sulkapallossa olympialaisiin pääseminenkin vaatii jo ihan hirveästi, Vainio pohtii tavoitteitaan olympialaisissa.

– Nyt jatkuu kova treenaaminen, pääasiassa fyysistä treeniä eli peruskuntoa ja kestävyyttä. Kohta on myös tulossa viikon loma Espanjassa, joka on myös tärkeä osa valmistautumista, Vainio selvittää pilke silmäkulmassa.

Vainion treenit jatkuvat loman jälkeen ja edessä ovat myös valmistavat kisat Pietarissa (White Nights 6.-10.7) ja Vietnamissa (Sunrise Vietnam Open 18.-24.7.).

Sulkapallossa aina ollut suomalaisedustus

Suomella on ollut vuodesta 1992 lähtien kaikissa olympialaisissa edustus.

– Sulkapallo on ainoa kesäolympialaisten laji, jossa on aina ollut suomalaisedustus siitä lähtien, kun laji on olympiaohjelmaan tullut. Se on erittäin tärkeää niin lajin näkyvyyden kuin huippusulkapallon eri tekijöiden, kuten pelaajien, valmentajien ja taustajoukkojen motivaation kannalta, Sulkapalloliiton toiminnanjohtaja Mika Heinonen hehkuttaa.

Parhaiten olympialaisissa suomalaisista on menestynyt Ville Lång. Hän ylsi vuonna 2008 Pekingin Olympialaisissa 16 parhaan joukkoon. Muita Olympialaisissa pelanneita suomalaisia ovat Pontus Jäntti ja Robert Liljequist (Barcelona 1992 ja Atlanta 1996), Jyri Aalto (Sydney 2000), Kasperi Salo ja Antti Viitikko (Ateena 2004), Anu Nieminen (Sydney 2000, Ateena 2004, Peking 2008, Lontoo 2012) Ville Lång (Peking 2008, Lontoo 2012).

Ville Långin tilanne auki

Ville Långin tilanne Rion Olympialaisten osalta on vielä epävarma ja tilanteeseen vaikuttaa monta eri tekijää. Lång on olympialistalla sijalla 40 eli toisella varapaikalla. Tämän hetkinen sijoitus olympialistalla ei oikeuta suoraan Långille paikkaa Rion Olympialaisissa. Miesten kaksinpelissä tulee lisäpaikkojen myötä todennäköisesti olemaan 41 paikkaa. Tämä ei kuitenkaan vielä auta Långia, sillä KOK:n myöntämät villit kortit syövät paikoista kolme.

Långin mahdollisuudet riippuvat nyt siitä, että mitkä maat valitsevat pelaajansa olympialaisiin. Jos joku maa ei lähetäkään paikkaan oikeutettua pelaajaansa Rioon, siirtyy paikka listalla seuraavalle pelaajalle. Tämän lisäksi uusista valinnoista voi vielä aueta lisäpaikkoja. Kansalliset Olympiakomiteat ilmoittavat viimeistään 31.5. käyttävätkö saavutetut paikat olympialaisissa. Tämän jälkeen mahdolliset vapaat paikat jaetaan seuraaville listalla ja viimeistään 18.7. mennessä Kansalliset Olympiakomiteat vahvistavat urheilijat Rioon.

– Pettynyt, Lång kommentoi lyhyesti tunnelmiaan villien korttien myöntämisen jälkeen.

Päivämääriä:

1.6. Suomen Olympiakomitea päätti ja julkisti tuolloin tiedossa olevista paikoista suomalaisten pelaajien osalta
18.7. Mennessä Maailman Sulkapalloliitto on uudelleen jakanut käyttämättömät olympiapaikat.
18.7. On viimeinen päivä Kansallisille Olympiakomiteoille ilmoittaa urheilijoita Rioon
26.7. Arvonta suoritetaan (perustuu 21.7. julkaistuun maailmanrankingiin)
11.8. Rion olympialaiset alkavat sulkapallon osalta
20.8. Rion olympialaiset päättyvät sulkapallon osalta

Lue lisää Rion Olympialaisista 2016 Olympiakomitean sivuilta

Kuva: Sami Lievonen