Nanna Vainion ottelut alkavat huomenna

Nanna Vainion olympiadebyytti torstaina 11.8.

Nanna Vainio pääsee Riossa tositoimiin huomenna, torstaina. Avausottelussa naisten kaksinpelissä hän kohtaa maailman ykköspelaajan espanjalaisen Carolina Marinin. Ottelu on ilmoitettu alkavan Suomen aikaan klo 17.55, mutta ottelu tulee luultavasti myöhästymään, sillä edeltävät ottelut ovat aikataulutettu todella tiukoiksi.

Vainio on viettänyt Rio De Janeirossa nyt viikon ja on päässyt nauttimaan olympialaisten tunnelmasta treenauksen ohella. Isoon kisahalliin on myös pitänyt hakea tuntumaa. Vainion mukana Riossa on hänen henkilökohtainen valmentajansa indonesialainen Teguh Santoso, jonka kanssa hän on treenannut kaksi kertaa päivässä nilkan lievästä nyrjähdyksestä huolimatta. Vainio on myös hieman vilustunut.

– Treenit ovat kuitenkin sujuneet hyvin. Olemme treenanneet monen eri maalaisen pelaajan kanssa ja yritetty parhaamme mukaan valmistautua kisoihin, Vainio kuvailee.

Kisahalli sijaitsee aivan kisakylän vieressä ja Vainion mukaan hotellin ovelta hallin ovelle kulkee kävellen noin 10 minuuttia.

– Kaikki täällä on suurta ja mahtavaa ja myös sulkapallohalli on iso. Siellä tulee aika paljon, etenkin sivusuuntaan, joten hallissa on tullut pelattua paljon, jotta löytyisi hyvä tuntuma isoon halliin ja tuuleen. Myös kisapallot ovat aika hitaat, Vainio kuvailee.

– Vaikka kisakylässä kaikki on suurta ja upeata, niin ei täällä ole mitään hirveän hienoa. Aika huonolaatuista, sillä esimerkiksi tiistaina kun tuuli, niin täällä meinasi rakennukset hajota. Ja huoneet ovat vähän sinne päin. Joka päivä täältä löytyy jotain hajonnutta tai jotain mikä ei vaan toimi, hän harmittelee.

Omien pelien lisäksi Vainio odottaa, että pääsisi katsomaan purjehdusta ja Copacabanalle.

– Mun huonekaveri (Noora Ruskola) on purjehtija ja haluaisin päästä katsomana hänen kisaansa joku päivä. Olen myös kuullut, että Copacabanalla on hienoa ja olisi hienoa nähdä se, sillä sulkapallohalli on aika keskellä ei mitään.

Nannan otteluaikataulu

Seuraa Nannan tunnelmia Riosta mm. Nanna Twitter-tililtä: twitter.com/nannavainio, Facebookista: www.facebook.com/nannavainio/ ja Instagramista: www.instagram.com/nannavainio

Sulkapallosta Rio 2016 –sivustolla: www.rio2016.com/en/badminton
Maailman Sulkapalloliiton (BWF) Olympiasivusto: olympics.bwfbadminton.com

Ottelut livenä

Torstain avausottelussaan Carolina Marinia vastaan Vainiolla on tavoitteena pitää hauskaa ja nauttia kokemuksesta. Hänen lohkoonsa osui hallitsevan maailmanmestarin lisäksi tanskalainen huippupelaaja Line Kjaersfeldt. Kjaersfeldtia vastaan Vainio pelaa perjantaina 12.8. Suomen aikaan klo 21.30. Se on päiväsession ensimmäinen ottelu, joten se tullaan luultavimmin käymään ajallaan.

Yle lähettää Vainion ottelun suorana, mutta kanava ei ole valitettavasti vielä selvillä. Ylen sulkapallolähetyksiä Rion Olympiakisoista selostaa suomeksi Pasi Hautala ja ruotsiksi Jesper von Hertzen.

Ylen sivuilla tieto Riosta ja lähetyksistä: yle.fi/urheilu/rio_2016
Yle Areenassa Rion Olympialaiset: areena.yle.fi/tv/ohjelmat/rion-olympialaiset

Yles badmintonreferat från OS i Rio görs på finska av Pasi Hautala, på svenska av Jesper von Hertzen.

Under OS i Rio kommer det att visas en hel del badminton på Yles kanaler. OS-badminton startar torsdagen den 11 augusti och då är Finlands enda representant Nanna Vainio genast i elden när hon får möter regerande världsmästaren Carolina Marín från Spanien. Följande dag spelar Nanna sin andra match, mot Line Kjaersfeldt från Danmark. De sista badmintonmatcherna i OS spelas lördagen den 20 augusti. Jesper von Hertzen står för de svenska referaten.

Näin seuraat sulkapallopeliä

Sulkapallossa erä pelataan 21 pisteeseen ja voittoon tarvitaan kaksi voitettua erää. Mikäli tilanteeksi tulee 20-20, voittaa erän se, joka voittaa jatkossa kaksi peräkkäistä palloa (kahden pisteen ero vaaditaan). Mikäli tilanteeksi tulee 29-29, voittaa erän se, joka voittaa seuraavan pallon eli saa 30. pisteen. Pallon voittanut saa aina pisteen siitä riippumatta, oliko hän syöttäjä vai syötön vastaanottaja.

Sulkapallon säännöt näet täältä /www.sulkapallo.fi/harrastaja/saannot

Sulkapallo-ottelussa voi olla korkeintaan 12 tuomaria. Näistä 10 toimii rajatuomareina. Heidän lisäkseen ovat ottelutuomari ja syöttötuomari. Kilpailuissa on heidän lisäkseen myös pisteiden näyttäjät, jotka näyttävät pistetilanteen.

Rajatuomareiden tehtävänä on osoittaa ottelutuomarille koskettiko pallo lattiaa kentän ulko- vai sisäpuolella. Sulkapallon osuessa kentän ulkopuolelle, rajatuomari levittää kädet sivuille ja sanoo ”OUT”. Sisäpuolelle osuessa osoitetaan kädellä etuviistoon lattiaa kohti. Mikäli rajatuomari ei nähnyt mihin pallo osui hän laittaa kädet silmilleen, jolloin ottelutuomarin on tehtävä päätös. Ottelutuomarilla on oikeus korjata virheellistä rajatuomarin tulkintaa pallon osumiskohdasta.

Syöttötuomari kiinnittää huomiota syöttäjän ja vastaanottajan sääntöjen mukaiseen toimintaan syöttöhetkellä.

Ottelutuomari tuomitsee peliä ja kertoo pistetilanteen. Virhetilanteissa päätuomari sanoo ”FAULT”. Mikäli pelaaja käyttäytyy varoituksen arvoisesti nostaa ottelutuomari rintataskustaan keltaisen kortin ja puhuttelee varoituksen saanutta pelaajaa. Rangaistus (vastustajalle piste) osoitetaan punaisella kortilla.

Kuva on otettu Nannan Facebook-sivulta